2015
Júl03

Roadshow, oktatófilmek, új receptek - menzareform

Reform-menzával, Szakács Akadémiával, valamint roadshow-val ismerteti és népszerűsíti új közétkeztetési rendszerét a Debreceni Egyetem.

Egészségesen finomat
Számtalan kutatás bizonyítja, hogy nem mindegy mit és mennyit eszünk. Hatványozottan igaz ez a gyerekekre, akiknek mind a szellemi, mind a fizikai teljesítményüket befolyásolja napi étkezésük. Egy egészségesen táplálkozó óvodás vagy iskolás jobban tud koncentrálni a feladatokra, javul a kognitív képessége, pozitívan hat a viselkedésére és elkerülheti a helytelen étkezési szokások miatt kialakult betegségeket, például az elhízást, a cukorbetegséget - olvasható a Debreceni Egyetem közleményében.
Betegségmegelőzési szempontból rendkívül fontos, hogy a gyerekek alacsonyabb sótartalmú ételeket egyenek legalább a napi háromszori az óvodai, iskolai étkezések alatt, ugyanis a túlzott sófogyasztás növeli a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - már akár gyermekkorban is.
A rossz alapanyagválasztás, a félkész élelmiszerek használata miatti nagyobb kalóriabevitel ugyanakkor elhízáshoz vezethet, márpedig egy német tanulmány szerint a normális testsúlyú gyerekekkel összehasonlítva az elhízott lányok körében 5,6-szer nagyobb volt a magas vérnyomás valószínűsége, míg az elhízott fiúk körében 4,3-szoros volt ez az arány.
- Előzzük meg a gyermekkori elhízást, mert már gyermekkorban negatív irányú változások indulnak el a kövér gyermekek szívén, melyek a felnőttkori betegségek veszélyét rejtik magukban - figyelmezet Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológiusok Társaságnak elnöke.
- A felmérések szerint a magyar menzák többségében nincs naponta friss zöldség és gyümölcs, magas az ételek sótartalma, magas a zsírtartalmuk, sok a hozzáadott cukor mennyisége, illetve nincs biztosítva a diétás étkeztetés – mondja Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa.
A szakember szerint a szeptembertől életbe lépő új rendelet ezeken a problémákon segít, amely a közétkeztetőkre és az intézményekre is kiterjed. A szabályozás szerint többek között naponta biztosítani kell tejet, zöldséget-gyümölcsöt (legalább egyet nyersen) és gabonaalapú – főként teljes kiőrlésű – élelmiszert. A rendelet korlátozza az ételek sótartalmát, bölcsődésben tiltja, óvodától kezdve pedig heti egyszeri alkalomra csökkenti a bő zsiradékban sült ételeket.
- Programunk fő célja a fogyasztói tudatosság növelése, valamint az egészséges életmóddal és - táplálkozással kapcsolatos információk terjesztése, ezáltal a lakosság és kiemelten az óvodás-, általános- és középiskolás korúak egészségtudatosságának és táplálkozási szokásainak javítása, társadalmi szemléletformálás – hangsúlyozta a Debreceni Egyetem vezetésével indult projekt keddi nyitórendezvényén Stündl László docens, szakmai vezető-helyettes.

Látványos módszerekkel dolgoznak
A Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézettel, illetve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel együttműködve megvalósuló „Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás” című projekt megvalósítására csaknem félmilliárd forintot nyert az Európai Unió pályázatán a konzorcium. A program célcsoportja az óvodások, az alap- és középfokú oktatásban részt vevő diákok, valamint a felsőoktatásban tanuló hallgatók alkotják, ugyanakkor a pedagógusok és a szülők megszólítása is jelentős hangsúlyt kap.
A következő hetekben oktató kisfilmeket készítenek a szakemberek, összeállítanak egy új receptúrákat tartalmazó szakácskönyvet, melyben a hagyományos magyar ételeket is megtalálják az érdeklődők modernebb, egészségesebb változatokban. Elkészül egy négy évszakos étrendajánlat is, amelyet bevezető jelleggel a Debreceni Egyetem gyakorlóiskoláiban, valamint az intézményhez tartozó Agrárétteremben kialakított Reform-menzán mutatnak be, a közétkeztetés területén évtizedes tapasztalattal rendelkező Asztalos Árpád vezetésével.
A projekt részeként egy országos roadshow indul: egy mozgó, prezentációs busz kialakításával 20 település 40 intézményében 5000 érdeklődő számára nyílik lehetőség többek között saját táplálkozási piramis összeállítására, és szórakoztató feladaton segítségével megismerkedni az egészségtudatos táplálkozás és életmód alapjaival.
Lesz Szakács Akadémia, ahol a közétkeztetésben érintett szakácsok az egészségtudatos táplálkozás elméleti és gyakorlati oldalát – új konyhatechnikai műveletek bemutatásával – is elsajátíthatják.
A projekt részeként egy mobilapplikáció is készül, amely a napi étrend kialakítását segíti a gyerekek és a szülők számára.

Forrás: http://szivderito.hu/hirek/etkezes/roadshow-oktatofilmek-uj-receptek-menzareform